Droom je van een rondreis door Nieuw-Zeeland? Reisspecialist Inge weet je precies te vertellen wat typisch is in Nieuw-Zeeland. Lees haar bijzondere top 10 en laat je inspireren!

Inge
5 juli 2020
Oceanië
Nieuw-Zeeland
Reisspecialist Inge in het Aoraki Mount Cook National Park

1. Kiwi's, Kiwi's en nog eens Kiwi's

De term ‘Kiwi’ vliegt je in Nieuw-Zeeland al snel om de oren. Niet alleen het fruit en de unieke vogel dragen de naam ‘Kiwi’, maar ook de rugbyers van het nationale rugbyteam worden Kiwi’s genoemd, de Nieuw-Zeelandse dollar heeft als bijnaam Kiwi en de inwoners zelf noemen zich Kiwi’s. Je beledigt een Nieuw-Zeelander als je denkt dat de term Kiwi afkomstig is van het stukje fruit. Hoe zit het dan wel?

In Nieuw-Zeeland leeft de Kiwi, de kleinste loopvogel ter wereld. De Maori, de lokale bewoners van Nieuw-Zeeland, hebben de vogel Kiwi genoemd. Die naam is afgeleid van de roep van de mannetjesvogel tijdens het paarseizoen. De vogel is dus niet benoemd naar de bekende kiwi-vrucht, maar juist andersom! De vrucht die oorspronkelijk uit China komt en toen nog de naam Chinese kruisbes droeg, kreeg in Nieuw-Zeeland de naam ‘kiwi’ toegewezen, omdat de vorm van deze harige vrucht lijkt op het lijf van de loopvogel.

Kiwi in Nieuw-Zeeland

2. Maori

De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Hun tradities zijn nog steeds sterk in het land aanwezig. De meest bekende traditie van de Maori is de haka, een rituele krijgsdans. De dans, die vaak enkel door mannen wordt uitgevoerd, gaat gepaard met veel woeste handgebaren en luide kreten. Ogen worden gesperd, tongen worden uitgestoken; alles om de vijand te intimideren of juist om andere stammen te verwelkomen. Wil je de Maori ontmoeten? Bezoek dan het plaatsje Rotorua en woon een bijzondere avond bij waar de Maori de haka voor je dansen, onder het genot van een traditionele hangi-maaltijd. De Maori’s bereiden hun eten onder de grond door middel van hete stenen die worden verwarmd met brandhout. Zo creëren ze een ondergrondse oven en koken zij een hangi-feestmaal.

Maori dansen de Haka
Maori in Rotorua

3. Rugby

Rugby is de populairste sport onder de Nieuw-Zeelanders. Het nationale team wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld. Ze dragen de bijnaam ‘All Blacks’, omdat ze altijd in een tenue spelen dat geheel zwart is. Voor de aanvang van elke wedstrijd voeren de spelers de haka uit, die daardoor wereldwijd bekend is geworden. Woon een rugbywedstrijd bij en je voelt je een met de Nieuw-Zeelanders.

4. Moko's

Bijna iedere Maori heeft een moko: een traditionele tatoeage. De moko vertelt een persoonlijk levensverhaal. Ieder symbool in de tattoo heeft een betekenis. Zo kan je aan de moko’s in het gezicht van de Maori’s aflezen hoe belangrijk deze persoon is en waar hij of zij vandaan komt.

5. Schapen

Een opmerkelijk feit: in Nieuw-Zeeland leven zo’n 4 miljoen mensen en zo’n 40 miljoen schapen. De kans dat je een schaap tegenkomt is dus velen malen groter dan dat je een Kiwi ontmoet. Al die schapen moeten eens per jaar geschoren worden. Kan je je dat voorstellen? Overnacht een keer bij een schapenboerderij en je wordt getrakteerd op een kijkje in het leven van de Nieuw-Zeelandse boer.

Typisch Nieuw-Zeeland: schapen op de weg

6. Boomvaren

De zilveren boomvaren komt van nature alleen voor in Nieuw-Zeeland en op een paar omringende eilanden. Voor de Maori’s is deze plant erg waardevol. De koru, een uitrollend jong varenblad, staat symbool voor nieuw leven. De zilveren boomvaren heeft een belangrijke plek op de shirts van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam en is daarmee ook het nationale sportsymbool.

7. Lord of the Rings

De spectaculaire filmreeks mag natuurlijk niet in de top 10 ontbreken. De meeste opnames van de Lord of the Rings zijn namelijk in Nieuw-Zeeland gefilmd. De schitterende natuurbeelden uit deze films hebben Nieuw-Zeeland nog beter op de kaart gezet. Of je nu fan bent van de films of niet, de natuur is in het echt minstens zo indrukwekkend en daarom voor iedere natuurliefhebber een waar paradijs.

Hobbiton in Nieuw-Zeeland

8. Kauri

De kauri is een van de grootste bomen ter wereld en komt alleen voor in Nieuw-Zeeland. De boom kan tientallen meters hoog worden en is pas na zo’n 800 jaar volgroeid. In het Waipoua Kauri Forest op het Noordereiland vind je de mooiste en oudste exemplaren. Bewandel de mooie routes door dit indrukwekkende bos en wie weet vind je de Te Matua Ngahere, de oudste boom in Nieuw-Zeeland. Men gelooft dat deze boom zo’n 4000 jaar oud is.

Waipoua Kauri Forest

9. Bring Your Own (BYO)

Zie je bij een restaurant een bordje hangen dat zegt ‘Bring Your Own’? Dat betekent dat je een eigen fles wijn mee mag nemen. Koop een lekkere fles (dat moet wel lukken met de Nieuw-Zeelandse wijnen) in een ‘bottlestore’ en laat deze ontkurken en inschenken door de ober. Daar betaal je vaak een klein bedrag voor. Het BYO-concept is de ideale oplossing voor restaurants die geen drankvergunning hebben.

10. Tramping

Wandelen en kamperen – of zoals ze het in Nieuw-Zeeland noemen ‘tramping’ – is de ideale manier om de mooiste plekjes van het land te ontdekken. Overal zijn wandelroutes uitgestippeld voor zowel ervaren als minder ervaren wandelaars. Onze favoriete route is de vierdaagse Routeburn Track die loopt door het Fiordland National Park en door het Mount Aspiring National Park. Je overnacht in een trekkershut hoog in de bergen. Wakker worden in de koele frisse lucht met uitzicht over het ruige berglandschap dat nooit verveelt. Dat is Nieuw-Zeeland op z’n best.

Routeburn Track
Routeburn Track

Heb je Nieuw-Zeeland ook op je bucketlist staan? Bekijk onze reizen naar Nieuw-Zeeland of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Dit artikel is ook verschenen in het magazine VertrekNL