Ben je fan van reisfotografie? We vroegen fotograaf Irene om tips & tricks. Want naast het maken van foto’s reist Irene ook nog eens de hele wereld over. Ze deelt haar tips om je reisfoto’s te verbeteren hieronder.
Welke apparatuur neem je nu mee op reis? Dit hangt van een aantal factoren af. Wil je licht reizen of neem je al je zware lenzen mee voor de mooiste foto’s? Zelf heb ik beiden gedaan. Op veel van mijn reizen nam ik mijn Nikon camera en diverse bijbehorende lenzen mee. Ik maakte de mooiste foto’s, maar het was wel altijd een beetje gedoe en gesjouw om met zoveel spullen te reizen.
De laatste jaren ben ik overgestapt op een mooie compact camera. Klein en handzaam en toch maak ik hele mooie foto’s. Dit is de Canon G7X met een goede zoomlens. Ik heb wel een beetje ingeleverd op zoom (en dus dieren van dichtbij fotograferen), maar voor mij is het voldoende. Is dierenfotografie belangrijk voor je? Dan raad ik je aan om een losse zoomlens van 70-200 te kopen voor op je camerabody. Hiermee leg je alle dieren haarscherp vast.
Naast mijn compact camera heb ik altijd mijn Go Pro bij me. Deze gebruik ik bijvoorbeeld op drukke markten of andere plekken waar ik het niet fijn vind om met mijn camera rond te lopen. Daarnaast is dit een topcamera om mee te nemen tijdens een snorkeltour!
Niet alleen de camera is belangrijk, ook aan voldoende opslag moet je denken. Mijn SD-kaartjes hebben minimaal 64 GB en mijn foto’s zet ik op een harde schijf of in de Cloud als back-up. Zo raak ik ze nooit kwijt, want dat zou wel heel erg zonde zijn.
Compositie maakt of breekt je reisfoto. Je kunt natuurlijk gewoon ‘klik klak’ een foto maken, maar vaak is het resultaat dan saai en plat. Ga eens door je knieën heen, zet je onderwerp helemaal vooraan in het beeld of klim ergens op; dit zorgt voor een leuk en verrassend perspectief.
Denk bij het maken van je foto’s ook aan de regel van derden. Zet je onderwerp niet in het midden, maar verdeel je foto (denkbeeldig) in drie gelijke stukken en zet je onderwerp links, rechts, boven of beneden in beeld. Het maakt je foto meteen veel interessanter om naar te kijken. Wil je meer weten over deze regel? Je leest het hier.
Maak ook veel foto’s van je onderwerp en wissel (als het kan) van plek. Je zult zien dat je foto er ineens heel anders (en misschien wel beter) uitziet vanaf een ander standpunt. Speel hier mee. Wissen kan altijd nog!
Het belangrijkste onderdeel van je reisfoto is het licht. Kijk goed of je onderwerp goed is belicht. Soms is het lastig, bijvoorbeeld omdat je in een bootje zit en je niet kunt verplaatsen. Soms maak ik dan alsnog de foto en kijk of ik het nog wat op kan lichten in de nabewerking. Maar meestal blijf ik net zo lang bewegen tot ik het juiste licht heb. Dit vergt wel wat geduld, maar ja, je bent maar één keer op die ene mooie plek, dus zou ik lekker de tijd nemen.
Je kunt natuurlijk ook flitsen. Zelf ben ik hier geen fan van. Mede omdat het voor de dieren niet prettig is en soms in gebouwen heel vervelend is voor de mensen die aanwezig zijn. Dus flits zo min mogelijk. Voor de pro’s onder ons: je kunt je ISO-waarde tegenwoordig zonder veel ruis opschroeven, dus maak daar gebruik van.
Het allerbeste licht vind je vroeg in de ochtend of tijdens het zogenaamde “golden hour”. Tijdens dit uurtje net voor zonsondergang is het licht op zijn mooist. Een safari maken rondom deze tijd? Naar het strand net voor zonsondergang? Portretten maken tijdens het gouden uur? Ik zeg absoluut doen! Als je dit licht onder controle hebt, gaan je reisfoto’s echt naar een hoger niveau.
Al die mooie kleuren, prachtige gewaden, markante koppen en schattige kindjes. Mensen en hun tradities zijn mijn favoriete onderwerp en al helemaal voor mijn reisfoto’s. Het enige wat hierin telt is dat je respectvol omgaat met de lokale bevolking. Dit klinkt heel logisch, maar ik zie nog té vaak dat toeristen gewoon een foto nemen terwijl die persoon dat helemaal niet leuk vindt.
Ik vraag daarom altijd of ik een foto mag nemen. Mag dat niet, dan doe ik het ook niet, hoe jammer ik dat ook vind. Maar wat een feestje als het wel mag! En als het lukt neem dan een polaroid camera mee en geef een foto aan de desbetreffende persoon. Hier heb ik al zoveel mensen blij mee gemaakt.
Op reis wil je graag lekker weer. Maar hoe gek het ook klinkt, voor mooie foto’s is een wolkje hier en daar helemaal nog niet zo verkeerd. Wolken filteren het licht en hierdoor heb je geen harde schaduwen. Vaak geven wolken ook wat meer diepte aan je foto’s. En wat dacht je van een grijze dreigende lucht boven de bergen? Ook heel fotogeniek materiaal om een prachtfoto mee te maken. Ook met felle zon kun je goed uit de voeten. Strand en zee leg je bijvoorbeeld het beste vast met fel licht. Zo komt de blauwe kleur van de zee het beste tot zijn recht. Is er ergens mist? Te veel is natuurlijk niet zo leuk, maar een beetje mist kan voor een mysterieuze sfeer zorgen. Denk bijvoorbeeld aan laaghangende mist in een vallei, ik vind dat prachtig. Kortom, gebruik de weersomstandigheden om spectaculaire foto’s te maken.
Ik ben fan van beiden en wissel dit altijd af. Gelukkig is dit nu ook makkelijk te doen ofwel met je telefoon ofwel met je camera. Weet je nog vroeger met de handycam? Dat we onze hele vakantie filmden en dat de hele familie 3 uur lang naar de vakantie moest kijken? Gelukkig kan het nu anders en sneller. Ik raad aan om korte shots te nemen en dan de beste daaruit te gebruiken. Maak achteraf een filmpje van maximaal 10 minuten. Wissel video af met foto’s en je hebt een topfilm van je vakantie. Leuk voor jou en voor de familie.
Had je me dit een paar jaar geleden gevraagd, dan had ik vol overtuiging “camera” gezegd. Maar nu de telefoons zo goed zijn geworden ben ik daar wel wat van terug gekomen. Laatst ben ik 5 weken naar Mexico geweest en heb ik alles met mijn telefoon vastgelegd. Het was een experiment en de foto’s zijn erg mooi geworden. Het enige waar ik weer tegenaan liep was de zoom. Daarvoor gebruikte ik stiekem toch gewoon mijn camera. Dus allebei bij de hand hebben is handig.
Welke bestemming staat nog op jouw bucketlist om te fotograferen? Er is nog zoveel moois vast te leggen. Ik hoop dat mijn tips bijdragen aan het maken van nog mooiere reisfoto’s. Stuur ze gerust op, we vinden het altijd leuk om foto’s te ontvangen van onze reizigers!
Wil je je volgende fotografiereis plannen? Neem contact met ons op en we helpen je graag met het samenstellen van je droomreis.
Bel of mail ons