In de Atacamawoestijn passeert u vulkanen en zoutmeren, flamingo’s en vicuña’s, heetwaterbronnen en geisers, hooglandvenen met rijke vogelpopulaties, geogliefen en niet te vergeten schitterende woestijnlandschappen.
Regio’s Atacama woestijn
Wij hebben deze regio onderverdeeld in drie subregio’s die een absolute must-see zijn tijdens uw rondreis Chili:
Putre & Lauca National Park
In het uiterste noorden, tegen de grens met Bolivia, ligt het nationale park Lauca, die alleen al de reis waard zijn: meren en hooglandvenen met een rijke vogelpopulatie, mooie dorpen, ruige pistes door bergen en langs zoutmeren.
La Serena & Elqui Vallei
Bij de stad La Serena stroomt de Elqui in zee, die ruim 200 km oostelijker in de hoge Andes ontspringt en onderweg door een prachtige vallei stroomt. Dit is de beroemde Elqui Vallei. In deze groene oase liggen kleine indianendorpen. Ook uw koepeltent voor een ultiem nachtje sterrenkijken staat in de Elqui Vallei.
San Pedro De Atacama
San Pedro de Atacama is het centrum van het toerisme in de Atacama. Het is een gezellig dorp met eethuisjes, onverharde straten en adobe-architectuur van de plaatselijke Aymara-indianen.
Meer bezienswaardigheden in de Atacama
Zoutmeren
Rond het dorp San Pedro de Atacama liggen geweldige zoutmeren (mét flamingo’s), indianendorpen boven de 4000 meter, met vulkaantoppen rondom en natuurlijk de topper: het geothermale veld van Tatio met geisers en fumarolen.
Sterren kijken
De Atacama is ook in de hele wereld bekend door de sterrenwachten. De grote wetenschappelijke observatoria zijn niet toegankelijk voor toeristen maar er zijn genoeg mogelijkheden om te kunnen genieten van de schitterende heldere sterrenhemel. In de Elquivallei bijvoorbeeld. Sommige lodges hebben eigen kijkers en in de Elqui Domes (chique tenten) kun je vanuit je eigen bed ‘s nachts de hemel bewonderen door de glazen koepel.
Archeologie
Verspreid over het hele gebied kun je zogenaamde geogliefen waarnemen: grote figuren op berghellingen, die al van verre zijn te herkennen. Sommige zijn zo groot dat je de figuren niet kunt herkennen als je er bij staat. Ze beelden mensen uit, vogels of dieren zoals lama’s. Hun functie is onduidelijk. Soms zijn ze gemaakt door de losse bovengrond weg te halen tot op de vaste rotsbodem, andere zijn gemaakt door losse stenen op rij te leggen. Archeologen denken dat ze stammen uit de periode 1000 tot 1300 na Christus.
Heetwaterbronnen en geisers
Overal in de Chileense Andes komt vulkanische activiteit voor, zo ook hier. In het nationale park Salar de Surire zijn heetwaterbronnen, die je bezoekt op onze reis Atacama X-plore. De Tatio-geisers bij San Pedro zijn uiteraard beroemd om de geisers. Maar in dat geothermale veld komen ook modderbronnen voor, stoompluimen (fumarolen) en warmwaterbronnen.
Indianencultuur
De cultuur van de plaatselijke Aymara-indianen is te zien in de kleine dorpskerken, de oude forten of pukara’s en de enorme geogliefen op de berghellingen.