Toen Judith hoorde dat ze voor werk op reis naar Oman mocht, twijfelde ze geen moment. ‘Yes, leuk!’ was haar reactie. Ondanks dat Judith al jaren in de reisbranche werkt, wist ze eigenlijk erg weinig van Oman. ‘Net als iedere reiziger verdiepte ik mij in de bestemming door op zoek te gaan naar inspiratie, informatie en tips over Oman. De bestemming werd voor mij steeds leuker!’ Op dat moment wist Judith nog niet dat ze ter plaatse echt verliefd op Oman zou worden. Ook is Judith erachter gekomen dat veel informatie die online beschikbaar is al best achterhaald is. Dit alles neemt ze mee in haar blog over Tips Oman. Lees je mee?
Wanneer je aan het Midden-Oosten denkt, komen landen als Dubai of Jordanië misschien eerder in je op dan Oman. Toch is het juist Oman dat reizigers betovert met zijn ongerepte natuur, authentieke cultuur en warme gastvrijheid. Geen glitter en glamour, zoals in de buurlanden, maar rust, ruimte en puurheid. Een reis naar Oman is als een duik in een andere wereld – eentje waar tijd geen haast heeft en waar eeuwenoude tradities nog springlevend zijn. In deze blog neem ik je mee langs de natuurlijke pracht, de rijke cultuur én de avontuurlijke mogelijkheden die Oman tot zo’n bijzondere bestemming maken.
Wat Oman uniek maakt, is de diversiteit van het landschap. In één reis kun je slapen onder een sterrenhemel in de woestijn, wandelen door weelderige wadi’s, snorkelen langs kleurrijke koraalriffen én de koelte opzoeken in het hooggebergte. Het leuke is dat diverse hotels in ons aanbod de inrichting hebben aangepast aan de kleuren van Oman: goudgeel van het zand van de Wahiba Sands, diepblauw van de Golf van Oman, smaragdgroen van de Wadi’s en spierwit van de kalkstenen kliffen in de bergen. Goede keuze als je het mij vraagt, want deze kleurencombinatie straalt zo’n rust uit en gek genoeg voel je die rust ook overal waar je komt.
Mijn eerste tip voor Oman die je zelf ook kan bedenken is een bezoek aan de Wahiba Sands woestijn. Het mag niet ontbreken tijdens je reis. De uitgestrekte zandduinen met hun rimpels in het licht van de ondergaande zon – echt een cadeautje om te mogen ervaren. Totale stilte – alleen het ruisen van de wind en je eigen voetstappen door het zand. Overnachten doe je in een bedoeïenenkamp, onder een sterrenhemel die bijna onwerkelijk helder is. Het is zo’n ervaring die je bijblijft – simpel, maar groots.
Deze woestijn is weer compleet anders dan in bijvoorbeeld (bijna) buurland Jordanië waar het een soort maanlandschap lijkt, vrij vlak met roodbruin zand en rotsen. Hier in Oman is het golvend van goudgele zandduinen. En ik had zelfs medio november in de avonden geen vestje nodig in Wahiba Sands.
Tip! Ben je fan van de sterrenhemel? Zorg dat je de app SkyView of Star Gazer op je telefoon hebt, want in de woestijn zie je zoveel sterren dat zelfs ik als leek dit heel interessant vond.
Tegenover de droge woestijn staan de verrassend groene en vruchtbare wadi’s: natuurlijke oases tussen rotsen en bergen. Wadi Shab en Wadi Bani Khalid zijn twee van de bekendste, en niet zonder reden. Bezoek je Wadi Shab, dan begint je avontuur met een korte overtocht per boot, gevolgd door een wandeling (ca. 45 minuten). Alleen al dit pad ernaartoe is magisch – langs palmbomen, natuurlijke baden en kleine watervallen. Hier en daar wat klimmen en klauteren, maar voor iemand die goed ter been is, geen probleem. Aan het einde wacht een heerlijke poel om in te kunnen zwemmen. Je kunt drie poelen door zwemmen, grotendeels kan je er niet staan, alleen bij de overgang van poel naar poel. Helemaal aan het einde is een grot met nog een verborgen poel. Door een hele smalle kloof, waar net je hoofd boven water door past, kom je in deze grot. Zorg dat je op tijd gaat, zodat je de drukte een beetje voor bent. Op onze terugweg kwam ik meer toeristen tegen, maar toen had ik al heerlijk rustig kunnen genieten.
Tips voor Wadi Shab in Oman? Zorg dat je zonnebrand, handdoek, water en een tussendoortje bij je hebt. Qua kleding, had ik een korte broek aan met een UV (zwem)shirt met korte mouwen over mijn zwemkleding. Tijdens het zwemmen heb ik mijn shirt aangehouden, maar er zijn inmiddels vele toeristen die dit niet doen. Tijdens de wandeling terug is mijn kleding opgedroogd en bij terugkomst kon ik omkleden in de toiletruimte.
Bezoek je Wadi Bani Khalid? Besef dan dat er meer locals zullen zijn, omdat deze oase op korte afstand lopen vanaf de parkeerplaats ligt. Zij waarderen het als je een shirt aanhoudt tijdens het zwemmen, ook mannen. Ook hier kun je omkleden in een toiletruimte.
Heb je de mogelijkheid om de volgorde van bezoek aan de twee wadi’s te kiezen? Ga dan eerst naar Wadi Bani Khalid. Dan kun je hier lekker genieten. Maar Wadi Shab is toch echt de overtreffende trap, een onvergetelijke ervaring.
Ook de kust van Oman is spectaculair. Tussen de kliffen en baaien leven dolfijnen, schildpadden en kleurrijke vissen. Vanuit Muscat kun je met een boottocht mee om dolfijnen te spotten en te snorkelen. Ook in het kustplaatsje Sur is dit mogelijk, maar Sur staat vooral bekend om de traditionele dhow-boten die je er volop kunt bewonderen.
Wat Oman onderscheidt van veel andere landen in de regio, is de oprechte gastvrijheid en het behoud van tradities. Oman is modern, maar houdt vast aan zijn erfgoed. De inwoners dragen trots hun dishdasha (mannen) of abaya (vrouwen), en oude ambachten worden nog steeds beoefend.
In hoofdstad Muscat vind je geen wolkenkrabbers, sterker nog het ligt zelfs vast in de grondwet dat hoger dan 6 woonlagen niet is toegestaan. Het straatbeeld is dus een charmante mix van witte huizen, forten en levendige souks. Bezoek zeker de Sultan Qaboos-moskee – een architectonisch meesterwerk van wit marmer en kristallen kroonluchters. Wandel daarna door de Mutrah Souk, waar je geuren van wierook en specerijen tegemoetkomen, en je heerlijk kunt dwalen langs stalletjes met zilverwerk, handgeweven tapijten en traditionele kleding.
Ben je op doorreis en kom je langs Nizwa, breng dan ook een bezoekje aan fort van Nizwa, dat uitkijkt over palmoases en het Hajar-gebergte. De souk van Nizwa is vooral leuk om het lokale leven te aanschouwen en dadels, halwa en Omani koffie (koffie met kardemom) te proeven – een belangrijk onderdeel van de Omani gastvrijheid.
Oman is niet alleen voor rustzoekers, maar ook voor avonturiers. De Jebel Shams en Jebel Akhdar – de hoogste bergen van het land – bieden spectaculaire uitzichten, diepe kloven en prachtige wandelroutes. Jebel Shams wordt ook wel de “Grand Canyon van het Midden-Oosten” genoemd. Ga zeker wandelen door deze kloof en geniet van het uitzicht op afgelegen dorpjes en verlaten bergterrassen.
Wie van hiken houdt, zit in Oman goed. De routes zijn goed aangegeven en variëren van korte wandelingen tot meerdaagse tochten. Ook voor klimmers, mountainbikers en canyoning-liefhebbers is er genoeg te doen. Oman is veilig, schoon en relatief onontdekt – waardoor je soms uren kunt wandelen zonder iemand tegen te komen.
Tips? Uiteraard goede schoenen, zonnebrand en voldoende water mee. ‘s Avonds kan het in het hooggebergte wel wat afkoelen en dan is een vest of trui wel fijn, een jas had ik hier medio november niet nodig. En verder… vooral genieten van de waanzinnige uitzichten.
Wat Oman zo bijzonder maakt? Het is denk ik de balans tussen natuur, cultuur en rust. De landschappen zijn fotogeniek, de mensen zijn vriendelijk en het gevoel van authenticiteit is overal aanwezig. Het is geen land dat zich opdringt, maar eentje dat zachtjes onder je huid kruipt. En voordat je het weet ben je, net als ik, verliefd op Oman.
Oman wacht op je om ontdekt te worden. Of je nu op zoek bent naar avontuur in de bergen, ontspanning aan de kust of een culturele reis door een land vol traditie, Oman biedt het allemaal. Laat je inspireren door de magie van dit ongerepte koninkrijk en begin je eigen avontuur. Ben jij klaar om Oman te verkennen? Neem contact met ons op voor een op maat gemaakte reis die jouw dromen werkelijkheid maakt. Je volgende avontuur begint hier!
13-daagse autorondreis
Vanafprijs
€ 2.900 p.p.9-daagse autorondreis
Vanafprijs
€ 2.500 p.p.