Reisspecialist Annabeth maakte tijdens haar rondreis door Oman kennis met dit verrassende land. Ze ontdekte de veelzijdigheid van Oman: een land vol indrukwekkende landschappen, rijke tradities en eeuwenoude cultuur. Van verfrissende helderblauwe wadi’s tot uitgestrekte droge woestijnen en historische steden. Haar reis zat vol unieke ervaringen die ze graag wil delen. Lees snel verder en laat je inspireren door Annabeth haar rondreis door Oman!

Annabeth Hooghiemstra
19 september 2024
Midden-Oosten
Oman
Reisspecialist in Wahiba Sands

Prachtige Wadi's in Oman onderweg van Muscat naar Sur

Mijn rondreis door Oman begon met een prachtige rit van Muscat naar Sur, waar ik onderweg enkele onvergetelijke tussenstops maakte. De eerste stop was bij de Bimmah Sinkhole, een indrukwekkende krater gevuld met kristalhelder blauw water. Dit natuurlijke fenomeen was de perfecte plek voor een verfrissende duik en bovendien mijn een eerste kennismaking met de adembenemende en verrassende natuur van Oman.

Vervolgens bezocht ik Wadi al Shab, een van de mooiste wadi’s van Oman. Deze groene oase, omgeven door hoge rotswanden, staat bekend om zijn turquoise wateren en schilderachtige lelievelden. Wadi al Shab is een must-see voor elke reiziger die op zoek is naar een idyllische wandelroute en een onvergetelijke natuurervaring in Oman.

Wadi Shab in Oman
Bimmah Sinkhole in Oman

Verkenning van Sur en de Wahiba Sands woestijn

In Sur ontdekte ik de rijke maritieme traditie van Oman bij de Dhow Factory. Hier kon ik met eigen ogen zien hoe de traditionele dhow-boten met de hand worden gebouwd, een eeuwenoud ambacht dat nog steeds in ere wordt gehouden. Het was fascinerend om te zien hoe deze iconische boten tot leven komen op de werf, en het haventje van Sur bood een prachtig uitzicht op de traditionele dhows die hier lagen aangemeerd.

Na het verkennen van Sur vervolgde ik mijn reis naar de Wahiba Sands, een uitgestrekte woestijn die bekend staat om zijn eindeloze zandduinen. Onderweg maakte ik een verfrissende stop bij Wadi Bani Khalid, een van de meest populaire wadi’s in Oman. Het heldere turquoise water, omgeven door palmbomen en steile rotsen, bood een perfecte plek om af te koelen en te genieten van de serene omgeving.

De Wahiba Sands was een van de hoogtepunten van mijn rondreis. Het rijden met een 4WD door de eindeloze zandduinen was een onvergetelijke ervaring. Tijdens mijn avontuur in de woestijn spotte ik ook een groepje kamelen, en ik had zelfs de kans om deze bijzondere dieren van dichtbij te zien.

Haven van Sur in Oman
Kamelen in Wahiba Sands

Dadelplantages en uitzichten: de route naar Jebel al Akhdar

Na mijn avontuur in de Wahiba Sands zette ik koers naar Jebel Al Akhdar (de Groene Berg). Onderweg maakte ik een stop bij de dadelplantages in Birkat Al Mauz, waar ik het eeuwenoude Aflaj-irrigatiesysteem kon bewonderen. Dit UNESCO-werelderfgoed transporteert water vanuit de bergen naar de dorpen, en het is een indrukwekkend staaltje techniek dat essentieel is voor het leven in deze regio.

Eenmaal aangekomen in Jebel Al Akhdar bereikte ik Diana’s viewpoint bij het Anantara Jebel Akhdar Resort. Hier werd ik getrakteerd op waanzinnige uitzichten over de ruige berglandschappen. Dé perfecte plek om even stil te staan en te genieten van de rust en de ongerepte natuur die Oman te bieden heeft.

Jebel Al Akhdar Viewpoint

Nizwa fort en offroad avontuur in Oman

Op de terugweg naar Muscat bracht ik een bezoek aan Nizwa, een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en levendige souks. De traditionele souk van Nizwa bood een schat aan lokale producten, van geurige kruiden tot prachtig aardewerk. Een bezoek aan het imposante Nizwa Fort liet mij veel zien over de geschiedenis van de regio. Bovendien was het uitzicht vanaf de top van het fort op de omliggende bergen en moskeeën was adembenemend!

Een van de meest avontuurlijke delen van mijn rondreis was het offroad jeeptour door Wadi Bani Awf, gelegen in de bergen van Rustaq. Met een 4WD reed ik door ruig terrein, langs diepe kloven en spectaculaire landschappen. Dit avontuur liet me het ruige, ongetemde karakter van Oman ervaren, en het was een van de hoogtepunten van mijn reis.

Wadi Bani Awf Oman

De eindbestemming: bezienswaardigheden in Muscat

Mijn reis eindigde in Muscat, de hoofdstad van Oman, waar ik enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad verkende. Mijn eerste stop was de indrukwekkende Sultan Qaboes Mosque, een architectonisch meesterwerk dat bekend staat om zijn enorme 14 meter lange Swarovski-kroonluchter. Het was een onvergetelijke ervaring om door deze prachtige moskee te wandelen en de serene sfeer in me op te nemen.

Tijdens mijn stadstour in Muscat bracht ik ook een bezoek aan het Royal Opera House, een ander architectonisch prachtig gebouw, evenals de levendige vismarkt en de traditionele souk van Muscat. De geuren van de kruiden in de souk en het uitzicht op de haven van Muscat vormden de perfecte afsluiting van mijn rondreis door Oman.

Kroonluchter in moskee Muscat
Souk in Muscat

Wil jij ook op rondreis door Oman?

Mijn rondreis door Oman was een fascinerende reis langs de natuurlijke en culturele schatten van het land. Van de rustige wadi’s en bruisende souks tot de uitgestrekte woestijnen en historische steden; het was voor mij echt een onvergetelijke ervaring vol contrasten. Wil jij ook een onbezorgde reis naar Oman beleven? Neem dan contact op met onze reisspecialisten. We denken graag met je mee over het samenstellen van jouw droomreis naar Oman.