Wandelen op IJsland? Dat wil je! Want ‘adembenemend mooi’ en ‘surrealistisch’ zijn zomaar een aantal woorden die de natuur op IJsland beschrijven. Op slechts drie uur vliegen van Nederland vind je hier een compleet andere wereld. Een wereld waarin indrukwekkende vulkanen, zwarte zandstranden, klaterende watervallen, stomende lavavelden en gletsjers de boventoon voeren. Liefhebbers van hiken (op het gemak of met veel uitdaging) kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Reisspecialist Bart vertelt over de mooiste hikes. Ga je mee wandelen op IJsland?
Wil je wandelen op IJsland, dan wil je het binnenland van Zuid-IJsland zeker niet overslaan. Hier is misschien wel het meest unieke landschap van heel het eiland te vinden: Landmannalaugar. Dit met lava bedekte dal wordt omringd door ryolietbergen in talloze kleuren. Van rood tot groen, van blauw tot geel en van bruin tot grijs. Ze zijn her en der bedekt met sneeuw en er komt stoom uit de grond. Het is het resultaat van duizenden jaren vulkanische activiteit. Je kijkt er je ogen uit!
Om in dit deel van IJsland te wandelen is een uitdaging; de wegen ernaartoe zijn onverhard en je moet rivieren doorsteken om er überhaupt te komen. Dit kan en mag alleen van half juni tot eind augustus/half september. Ik raad je aan om je 4-WD te laten staan en met een georganiseerde tour ernaartoe te reizen.
Het is een fantastisch wandelgebied, of je nu van korte of lange wandelingen houdt. Een van de favoriete wandelingen onder IJsland-reizigers is de hike naar de top van de Bláhnúkur, een dode vulkaan. Zeker in het begin is de klim wat steil, maar omdat je regelmatig stopt om van het uitzicht te genieten, prima te doen. Eenmaal boven aangekomen doet het uitzicht op de ontelbare gekleurde bergen je steil achterover slaan. Wauw! Wandelen op IJsland is wel even iets anders dan wandelen door de Nederlandse bossen!
Je kunt via dezelfde weg weer teruglopen, of (via een iets langere route) aan de andere kant van de vulkaan afdalen, zodat je ook over het indrukwekkende lavaveld Laugahraun wandelt. Volgens de lokale verhalen verbergt deze gestolde lava trollen en elfen… Wil je even bijkomen na deze prachtige hike? Naast dit lavaveld vind je een warmwaterbron waarin je heerlijk kunt ontspannen.
Wil je een meerdaagse hike maken? Kies dan voor de Laugavegur, een vierdaagse wandeltocht van Landmannalaugar naar Thórsmörk. Een pittige, maar prachtige tocht langs de gekleurde ryolietbergen, watervallen, sneeuwvelden en rivieren. Ook in Thórsmörk kun je overigens schitterende hikes maken…
Maak je een reis van twee weken (of langer) door IJsland, dan is de kans groot dat je het zuiden van IJsland verlaat en Ringweg 1 volgt naar het oostelijke en noordelijke deel van het eiland. De reis naar het noorden is een belevenis op zich. Je rijdt door het dunst bevolkte gebied van IJsland en komt onderweg bijna niets of niemand tegen. Een enkele boerderij daargelaten. Het enige wat je ziet zijn de prachtige heuvellandschappen met rivieren waar je doorheen rijdt. De bestemming: het dorpje Mývatn.
De vulkanische activiteit waar IJsland zo bekend om staat is in deze omgeving goed zichtbaar. Je kunt er de uitgedoofde vulkaan Askja beklimmen, badderen in warmwaterbronnen, wandelen door lavagrotten en het vulkanische meer Mývatn bezoeken.
Ook Leirhnjúkur ligt in de omgeving van het dorpje Mývatn. Hoewel deze plek eenvoudig te bereiken is, zijn deze spectaculaire lavavelden (die zijn ontstaan na een uitbarsting van de Krafla-vulkaan in 1984) een stuk minder bekend dan de zojuist genoemde highlights. Zonde, want door dit deel van IJsland wandelen is een onvergetelijke ervaring.
Vanaf de parkeerplaats loop je eerst via een zand- en vlonderpad langs lavagesteente in verschillende kleuren, spuitende geisers en prachtige witte en lichtblauwe poeltjes, die een mooi contrast vormen met de donkere vulkanische grond. Ook kijk je uit op de Krafla-vulkaan. Deze wandeling is al adembenemend mooi, maar wanneer de houten vlonders eindigen en je letterlijk van de gebaande paden gaat, begint het avontuur pas echt. Je loopt dan op eigen houtje door een maanlandschap.
Zelf ervoer ik het wandelen hier als surrealistisch. Terwijl ik over de pikzwarte grond van de lavavelden liep, vormden donkergrijze wolken zich boven mijn hoofd. Pluimen van stoom kringelden links en rechts van mij uit de grond en de warmte daarvan was duidelijk voelbaar. Ik kreeg het gevoel alsof ik op een filmset beland was… De twee schapen in de verte deden me weer realiseren dat ik niet op een andere planeet was, maar gewoon op aarde. Fenomenaal! De kracht van Moeder Natuur is hier duidelijk voelbaar.
We reizen nu kriskras door IJsland. Want waar Leirhnjúkur in het noordoosten ligt, ligt het Hornstrandir Nature Reserve in het noordwesten, in het uiterste puntje van de Westfjorden. Wil je wandelen op IJsland en off the beaten track gaan, dan is dit de plek!
Het is misschien wel de meest afgelegen plek van heel IJsland. Hornstrandir is onbewoond, er zijn geen wegen en je kunt het alleen in de zomermaanden bezoeken. Let tijdens de bootovertocht ernaartoe goed op, want wie weet zie je wel walvissen of zeeleeuwen.
In Hornstrandir vind je hoge kliffen, fjorden, valleien én het enige inheemse zoogdier van IJsland: de poolvos. Dit dier is met het terugtrekken van het ijs aan het einde van de IJstijd op IJsland beland en daar nooit meer vertrokken. De vele vogels die er leven zijn namelijk een gemakkelijke prooi voor dit bijzondere dier. De kans dat je de poolvos tegenkomt is niet heel groot, maar ze zijn over het algemeen wel erg nieuwsgierig, dus wie weet! Tip: focus niet alleen op het vinden van een dier met een witte vacht. De meeste poolvosjes hebben hier namelijk een bruine vacht.
Ook als je de poolvos niet tegenkomt is een bezoek aan Hornstrandir onvergetelijk. Omdat de plek onbewoond is en moeilijk toegankelijk, kom je haast niemand anders tegen. Je krijgt tijdens je wandelingen door de ongerepte wildernis echt het gevoel alleen op de wereld te zijn. Zwarte zandstranden, klaterende watervallen, bergen bedekt met sneeuw; je komt het tijdens het hiken allemaal tegen. Wandel vooral ook naar de baai van Hornvík, waar je bij de kliffen van Hornbjarg en Hælavíkurbjarg tientallen soorten vogels kunt spotten, waaronder de zeearend en de papegaaiduiker.
Vanaf Hornstrandir zakken we af, naar de idyllische vissersplaatjes Arnarstapi en Hellnar, op het schiereiland Snæfellsnes. Wat mij betreft is de eenvoudige wandeling (van circa vijf kilometer) tussen beide vissersdorpjes een van de mooist kustwandelingen die ik ooit heb gemaakt en echt een aanrader wanneer je wilt wandelen op IJsland, maar geen geoefende wandelaar bent.
In Arnarstapi vind je een piepklein haventje, een paar lokale vissers zijn er nog actief. Het eerste wat je tijdens het wandelen ziet is hoe de golven dramatisch tegen de torenhoge kliffen stukslaan. Honderden zeevogels, van drieteenmeeuwen tot aalscholvers, vliegen door de lucht of rusten uit op de indrukwekkende basaltformaties. Kort nadat je aan de wandeling begonnen bent, loop je al tegen Gatklettur aan, een opvallende natuurlijke stenen boog net voor de kust. Precies dit is wat je van een kustwandeling mag verwachten.
Deze wandeling heeft echter een verrassende twist. Niet veel later verandert de omgeving namelijk dramatisch. De vlakke grond maakt plaats voor lavavelden met rotsen vol spleten en gleuven, waar groen mos in groeit. Werp tijdens het wandelen regelmatig een blik op zee, want wie weet zie je zeehonden, walvissen of dolfijnen voor de kust zwemmen. Zelf had ik dat geluk niet, maar desondanks heb ik enorm van de prachtige uitzichten op zee, de dramatische kliffen en de basaltformaties genoten.
Wil jij zelf wandelen op IJsland en alle natuurpracht met eigen ogen bewonderen? Stel dan je vakantie op maat naar IJsland bij ons samen. Zo kun je de bekende hoogtepunten van IJsland gemakkelijk combineren met onbekende plekjes én jouw favoriete hikes. En wordt de reis niet zomaar een reis, maar jouw ultieme reiservaring! Ga je mee wandelen op IJsland?
Dit artikel is ook in Verrassend Scandinavië, een bijlage van Villa D’Arte verschenen.