Onze reizigers Tom en Ruciënne vertrouwden ons het organiseren van hun huwelijksreis in Sri Lanka toe, nadat ze met ons al twee fantastische reizen naar Zuid-India en Mexico hadden gemaakt. Maar kun je in Sri Lanka wel veilig op huwelijksreis, midden in een pandemie? Tom en Ruciënne delen hun ervaring met ons.

Tom en Ruciënne
29 maart 2022
Azië
Sri Lanka
Reiziger Ruciënne tijdens haar huwelijksreis op Sri Lanka

Sri Lanka? Waar ligt dat ook alweer?

Normaal gesproken houden we van actieve vakanties. Voor onze huwelijksreis waren we echter juist op zoek naar ontspanning. Verder stond op het wensenlijstje dat het voor onze huwelijksreis een verre bestemming moest worden, bij voorkeur in Azië, met een aangenaam klimaat. Tot slot moesten wij er – ondanks het coronavirus als toerist uiteraard wel welkom zijn.

Reisspecialist Wendy wist hier een verassende, maar mooie invulling aan te geven. ‘Wat dachten wij van een huwelijksreis in Sri Lanka?’

Sri Lanka, waar ligt dat ook alweer? Och natuurlijk, dat eiland in de Indische oceaan. Dikke prima!

Visser bij Hikkaduwa

Waarom op reis naar Sri Lanka?

Bij het inlezen werden we alsmaar enthousiaster om op huwelijksreis naar Sri Lanka te gaan. Sri Lanka, voorheen Ceylon genaamd, heeft een zeer diverse cultuur met veel Europese invloeden. In 1505 kolonialiseerden de Portugezen het land, de Nederlanders arriveerden vervolgens in 1602 en tot slot namen de Engelsen de macht over. Hierdoor vind je er, naast het boeddhisme, verschillende religies en Europeaanse invloeden terug. Daarnaast is het eiland bedekt onder een groen laken van prachtige natuur, naar het schijnt door de perfect ecologische ligging van het eiland. En, niet te vergeten: de keuken zou fantastisch moeten zijn!

Hikkaduwa

Op huwelijksreis in Sri Lanka tijdens corona

Wij waren overtuigd en dus kon de voorbereiding op onze huwelijksreis in Sri Lanka beginnen. Ondanks corona, verliepen de voorbereidingen goed. Reisspecialist Wendy wist spot-on te vertellen welke bewijzen en reisdocumenten we nodig hadden voor onze huwelijksreis. Want laten we eerlijk zijn; internationaal reizen vergt momenteel gewoon iets meer inspanning. Maar de risico’s dat je vakantie niet door kan gaan omdat het land rood kleurt of omdat je partner positief blijkt te zijn, zijn gelukkig goed te ondervangen met een verzekering.

Uiteraard waren ook de maatregelen van de reisbestemming belangrijk. Zo stelde Sri Lanka bijvoorbeeld geen verplichte quarantaine bij aankomst, als je volledig gevaccineerd was en een negatieve PCR-test kon tonen die voor vertrek was afgenomen. Bij het verlaten van het land had je wederom een PCR-test nodig. Het was fijn dat wij dit via ons hotel konden regelen, de test werd zelfs bij ons in het hotel afgenomen.

Prachtig resort, zandstranden en wuivende palmbomen

Wij waren op huwelijksreis in Sri Lanka tijdens de kerstvakantie. We verbleven in het heerlijke Heritance Ahungalla. Dit resort ligt aan de zuidwestkust van Sri Lanka, een kust die bekendstaat om de prachtige resorts en zandstranden met wuivende palmbomen. De ideale locatie voor een huwelijksreis in Sri Lanka dus!

Wat was het bijzonder om kerstavond in dit luxe resort te mogen vieren. Al voor onze aankomst was in het hele hotel kerstverlichting opgehangen. Dit leverde met name ‘s avonds een sfeervol plaatje op. Het diner op kerstavond was overweldigend; tafels van letterlijk tientallen meters werden gebruikt om het koude en warme buffet te presenteren. Buiten stonden minstens acht barbecues opgesteld waarop koks lokale vlees- en visgerechten voor de gasten aan het bereiden waren. Honderd man personeel was opgetrommeld, iedereen liep er heel netjes gekleed bij. Net nu wij onderhand aan hun slippers gewend geraakt waren. De ijssculpturen – die de woorden ‘Merry Christmas’ vormden – en het ijsbuffet waren ook adembenemend. Er speelde een band en er liep een kerstman rond. Bizar, maar wat hebben wij genoten! Dit maakte onze huwelijksreis in Sri Lanka nóg specialer.

Heritance Ahungalla
Kerstdiner in het Heritance Ahungalla

Op verkenning in Sri Lanka; van maskermuseum tot schildpaddenopvang

Na een paar dagen druk zijn met niets doen – want dat hoort nu eenmaal bij een huwelijksreis –  gingen we op verkenning in Sri Lanka en lieten we ons met een tuktuk naar Fort Galle chauffeuren. Een uiterst vriendelijke Sri Lankees wou ons direct het hele eiland laten zien. We moesten zijn enthousiasme temperen, maar hebben wel een aantal bijzondere plaatsen bezocht.

Als eerste stopten we bij een maskermuseum. In het boeddhisme is spirituele geneeskracht erg belangrijk. Als een individu in de gemeenschap ziek was of een relatieprobleem had, dan werd dit opgelost met dans en muziek. Bij elke dans hoort een speciaal masker en die werden in dit museum tentoongesteld. Ook kwamen we langs een schildpaddenreservaat, waar gewonde schildpadden of schildpadden die van de plastic soep hadden gegeten, worden opgevangen. Schattig waren de babyschildpadjes die slechts twee weken oud waren! Wist je dat in de natuur er gemiddeld maar 1 van de 1000 pasgeboren schildpadjes het overleeft? Hier in het reservaat wordt de populatie een handje geholpen.

Maskermuseum in Sri Lanka

Fort Galle, een koloniaal stadje aan zee

Hierna arriveerden we in Fort Galle, een klein koloniaal stadje aan zee, beschermd door grote muren en verdedigingswerken. Het waren deze muren die het stadje beschermden tegen de tragische tsunami in 2004. In het General Tsunami Photo Museum in Telwatti zijn indrukwekkende tentoonstellingen over dit allesverwoestende natuurgeweld. Minstens zo indrukwekkend waren de gesprekken die wij hadden met de twee medewerkers, een getrouwd stel dat de overstroming ternauwernood wist te overleven.

Fort van Galle
Fort van Galle

Terug naar ons resort

Buiten dit uitstapje brachten we de meeste dagen tijdens onze huwelijksreis in Sri Lanka door bij ons resort, waar we de mooiste dieren spotten. Zo zagen we ’s avonds overal kleine krabjes op het strand, was er een ijsvogel met prachtige blauwe kleuren die ongeroerd op een oude afgebladderde boot bleef zitten en waren er twee leguanen die elkaar duidelijk niet mochten.

Leguanen bij het Heritance Ahungalla
IJsvogel in de buurt van het Heritance Aungalla

Snorkelen bij Hikkaduwa Beach

De zee was ruw en ongeschikt om in te zwemmen, dit wisten we dankzij Wendy van tevoren. Toch zijn we een middag naar Hikkaduwa Beach geweest, waar voor de kust een koraalrif ligt. In deze baai zijn de golven ook aanwezig, maar was zwemmen en snorkelen goed te doen. Ondanks dat het koraal grotendeels verdwenen is door de opwarming van de zee, zag ik mooie paarse, groene en geelgroene kleuren. Erg mooi!

Onder water kwam ik de meest geweldige kleurrijke vissen tegen! Duizenden vissoorten zouden er rondzwemmen, volgens een Sri Lankaan die we spraken. En ik geloofde elk woord. Wat veel vissen! Uitgerekend één visje mocht mij niet en heeft me letterlijk het water uitgejaagd. Waarschijnlijk snorkelde ik in zijn territorium? Herhaaldelijke aanvallen voerde dit visje op mij uit, waarbij hij langzaam achteruit zwom en in sneltrein vaart op mij afzwom en kort voor mij stopte. Dit herhaalde hij een keer of vijf! Best eng als je niet weet waar je mee te maken hebt in internationale wateren. Maar nu is het een leuke anekdote die ik kan vertellen.

Reiziger Ruciënne tijdens haar huwelijksreis op Sri Lanka

Proeven: curry met kip

Het meest leuke aan Sri Lanka vinden wij toch wel de Sri Lankaanse keuken. Rijst met een pittige curry met kip hadden wij nog nooit ergens zo gegeten. Zo vers en rijk van smaak, het is moeilijk te omschrijven. Je moet het eens proeven, die curry met kip!

De perfecte huwelijksreis in Sri Lanka

Ondanks de extra voorbereiding vanwege corona, zouden wij morgen zo weer een verre reis maken. Als laatste wil ik Tenzing Travel, maar in het bijzonder Wendy, bedanken voor het organiseren van onze huwelijksreis in Sri Lanka. Deze reis hadden we echt even nodig om te ontsnappen aan de corona-malaise. Hartelijk bedankt!

Wil je een rondreis over Sri Lanka maken of ook op huwelijksreis naar dit bijzondere eiland? Onze reisspecialisten denken graag met je mee.